Witamina B – gdzie jest jej najwięcej?

Witamina B - gdzie jest jej najwięcej?

Aby żyć długo i cieszyć się dobrym zdrowiem potrzebujemy mnóstwa składników odżywczych, które dostarczamy naszym organizmom wraz z pokarmem. Spośród nich niezwykle ważna jest witamina B. Gdzie jest jej najwięcej?

Gdzie występuje witamina B?

Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka prosta. Otóż zależy o którą dokładnie witaminę B nam chodzi. Znany ich kilka. Każda ma inne właściwości i źródła. Każda ma też inną nazwę, zazwyczaj oznaczoną cyfrą.

Witamina B1

Witamina ta jest dosyć powszechna w przyrodzie, jednak nie każda dieta obejmuje produkty ją zawierające. Na jej niedobory powinny uważać przede wszystkim osoby stosujące dietę wegańską lub wegetariańską.

Źródła zwierzęce

Najwięcej witaminy B1 znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Szczególnie dużo ma jej mięso oraz podroby takie jak wątroba i serce. Dobrym źródłem będą także ryby.

Źródła roślinne

Choć witamina B1 występuje również w roślinach, to jest tu pewien haczyk. Mianowicie obecna jest przede wszystkim w łupinach zbóż i roślin strączkowych. Dlatego aby pokarmy roślinne stanowiły jej sprawdzone źródło, należy sięgać przede wszystkim po produkty jak najmniej przetworzone oraz pełnoziarniste.

Witamina B2

Witamina B2, zwana ryboflawiną, występuje bardzo powszechnie w spożywanych przez nas produktach. Z łatwością skomponujemy więc dietę, która dostarczy nam odpowiednie porcje tej witaminy.

Źródła zwierzęce

Jeśli chodzi o źródła pochodzenia zwierzęcego, to witaminy B2 znajdziemy dużo między innymi w podrobach (przede wszystkim chodzi tu o wątrobę), serach o niskiej zawartości tłuszczu, jajach, rybach, produktach mlecznych i małżach.

Źródła roślinne

Ryboflawina obecna jest także w wielu pokarmach pochodzenia roślinnego. Należą do nich takie produkty jak migdały, grzyby, produkty pełnoziarniste, soja, rośliny strączkowe, drożdże i orzechy.

Witamina B3

Witamina B3, zwana czasem również witaminą PP, także bardzo powszechnie występuje w przyrodzie. Istotną informacją jest jednak fakt, że bardzo szybko zostaje niszczona pod wpływem wysokiej temperatury. Na jej degradację ma również wpływ kwaśne środowisko – ginie więc podawana w kwaśnych sokach lub sosach. Warto mieć także na uwadze, że jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, stąd nawet krótko gotowane w niej rośliny czy mięso będą traciły witaminę B3.

Źródła zwierzęce

Choć pokarmy odzwierzęce zawierają sporo tej witaminy to należy mieć na uwadze, że podajemy je zazwyczaj po obróbce cieplnej, w której witamina B3 ginie. Mimo to dobrym jej źródłem są:

  • Witamina B - gdzie jest jej najwięcej?Tuńczyk,
  • Łosoś,
  • Kurczak,
  • Wieprzowina,
  • Wołowina,
  • Jaja,
  • Mleko.

Źródła roślinne

Dużo łatwiej jest zachować naturalną witaminę B3 w źródłach roślinnych, które w dużej mierze nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Najwięcej tego związku organicznego możemy spodziewać się w drożdżach, orzechach, ziarnach słonecznika, migdałach, grzybach, ryżu, awokado, ziemniakach oraz soi i jej przetworach, czyli na przykład tofu.

Witamina B5

Witamina B5 to jeden z najpowszechniej występujących związków organicznych w przyrodzie. Bez trudu jesteśmy w stanie skomponować dietę, która jest jej bogatym źródłem, niezależnie od preferencji.

Źródła zwierzęce

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego duże ilości witaminy B5 znajdziemy przede wszystkim w wątrobie, rybach, mleku i jego przetworach oraz jajach.

Źródła roślinne

Witamina B5 powszechnie występuje także w roślinach. Aby ją suplementować, wystarczy włączyć do diety pokarmy takie jak otręby, grzyby, orzechy, awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, produkty pełnoziarniste oraz niektóre rodzaje yerby.

Witamina B6

Witaminy z grupy B6 wchłaniane są w naszych jelitach i jest to proces bardzo wydajny. Z tego względu łatwo możemy dostarczyć odpowiednie dawki tych witamin poprzez prawidłową dietę.

Źródła zwierzęce

Źródła zwierzęce witaminy B6 cechują się dużą biodostępnością, są więc znakomicie przyswajane przez nasz organizm. Korzystamy z około 75% witaminy dostarczanej w mięsie i podrobach.

Źródła roślinne

Witamina B6 obecna w źródłach roślinnych jest mniej biodostępna, ale za to znajdziemy wiele jej źródeł. Będą to między innymi ciecierzyca, banany, orzechy, ziemniaki, dynie, ryż, rodzynki, cebula, kukurydza i migdały.

Witamina B7

Witamina B7 jest bardzo odporna na działanie temperatury, możemy więc nie obawiać się, że zniszczymy ją w trakcie gotowania czy pieczenia pokarmów.

Źródła zwierzęce

Podobnie jak w przypadku innych witamin B, również ta o nazwie B7 znajduje się w znakomitej ilości w podrobach, a szczególnie w wątrobie. Poza tym znajdziemy ją także w jajach, rybach, drobiu i przetworach mlecznych.

Źródła roślinne

Dobrym źródłem witaminy B7 są także produkty roślinne. Znaczne jej ilości występują w orzechach, nasionach, brokułach, pomidorach, truskawkach, awokado, kukurydzy oraz produktach pełnoziarnistych.

Zobacz również:

 

Witamina B12

Witamina B12 to związek, który przysparza najwięcej kłopotu osobom stosującą diety bezmięsne. Jej głównym pochodzeniem jest bowiem właśnie mięso zwierząt i trudno znaleźć jej przyswajalną formę w produktach roślinnych. Niewielkie jej ilości znajdziemy w niektórych grzybach, na przykład boczniakach. Jej źródłem są także dosyć egzotyczne potrawy takie jak fermentowana czarna herbata.

Witamina K - do kiedy podać noworodkowi po porodzie?
Zdrowie

Witamina K – do kiedy podać noworodkowi po porodzie?

Obecnie witamina K jest standardowa podawana każdemu noworodkowi w polskich szpitalach. Dlaczego takie ruchy są jednak podejmowane przez wykwalifikowane pielęgniarki? Z czego to wynika? W jakim czasie od porodu witamina K powinna być podana? Dowiedz się o wszystkich kluczowych aspektach odnoszących się do tego zagadnienia. Dlaczego witamina K jest tak istotna? Nieprzypadkowo witamina K jest […]

Read More
Witamina C w proszku jak zażywać
Zdrowie

Witamina C w proszku jak zażywać

Od dziecka wpaja nam się, że witamina c jest niezwykle skuteczna w walce z przeziębieniem. To oczywiście mit, co udowodnimy w ramach artykułu. Nie mniej jednak tkwi w nim ziarnko prawdy, co postaramy się wyłuszczyć na łamach tej publikacji. Witamina c ma też szereg innych właściwości o działaniu profilaktycznym i prozdrowotnym. Możemy ją przyjmować w […]

Read More
Lecznicza marihuana - remedium na wiele poważnych chorób
Zdrowie

Lecznicza marihuana – remedium na wiele poważnych chorób

Pierwsze skojarzenie jakie przychodzi nam do głowy po usłyszeniu słowa „marihuana”, to najczęściej obraz wyluzowanych przedstawicieli różnych ruchów hipisowskich. Palenie marihuany cieszyło się wśród nich dużą popularnością, ponieważ pozytywnie wpływało na nastrój, wyostrzało zmysły, pozwalało się szybko zrelaksować. Odpowiedzialna za to była substancja psychoaktywna zwana THC. Dzisiaj już wiadomo, że oprócz THC marihuana zawiera wiele […]

Read More